EEN HUIS KOPEN IN BULGARIJE!

Een huis kopen in Bulgarije is een avontuur. Menig Nederlander is u al voor gegaan en iedereen zal bevestigen, dat het een avontuur is.

Het kan een thriller zijn, een romantische komedie, maar ook een drama. Wat het wordt, hangt voor een groot deel van uzelf af, maar vooral ook, of u een betrouwbare partner met kennis van zaken treft.

Een partner die het land, de taal en de mentaliteit kent en de juiste contacten heeft, maar ook goed op de hoogte is van alle formele en informele valkuilen.

Kortom, iemand die u helpt om er voor te zorgen dat uw avontuur een happy end krijgt!

WAAROM EEN HUIS KOPEN IN BULGARIJE?

Wonen in Bulgarije heeft veel voordelen voor Nederlanders. Hoewel het land niet als eerste bij iemand opkomt om te gaan wonen, zal Bulgarije menigeen verbazen in de diversiteit die het land te bieden heeft. Om te beginnen zijn de kosten van het levensonderhoud gemiddeld de helft van Nederland. Bulgarije kent een salarisniveau ver onder het gemiddelde van de EU, wat betekend dat je met een salaris van € 1000 per maand een prima levensniveau kunt aanhouden. Levensmiddelen en uitgaan zijn buitengewoon goedkoop in vergelijking met Noord-Europa. Zaken als vervoer, communicatie en eenvoudige kleding kosten veel minder. Ook het lage belastingtarief van 10%, maakt het een aantrekkelijk land om in te wonen en te werken. Het land wordt ook steeds populairder voor gepensioneerden, omdat sinds de toetreding tot de EU, Nederlandse pensioenen bruto worden uitbetaald en in Bulgarije geen belasting wordt geheven over pensioenen (bruto is dus netto).

In dit voor ons redelijk onbekende voormalig oostblokland, is van alles te vinden: zee, meren, rivieren, bergen, prachtige natuur om in te wandelen of te mountainbiken. Maar ook een rijke cultuur en historie en bovenal een vriendelijke en gastvrije bevolking die positief staat ten opzichte van buitenlanders en zeker Nederlanders.

Natuurlijk heeft het wonen in dit armste land van Europa niet alleen maar voordelen. In een land waar de transitie van het communisme naar marktdenken nog niet voltooid is, geld schaars is en een groot deel van de bevolking op of onder de armoedegrens leeft, zoeken veel mensen naar “creatieve” manieren om geld te verdienen. En of het nu gaat om dienstverlening, reparaties of het uit laten voeren van klussen, het begrip “kwaliteit” heeft hier een andere betekenis, dan wat wij in Nederland gewend zijn.

Gelukkig zijn er de laatste jaren steeds meer mensen te vinden, die zich aanpassen aan het westerse verwachtingspatroon, maar de vraag is altijd hoe vindt je ze en hoe weet je het van te voren. Het komt toch vaak neer op het hebben van de juiste contacten, of het toepassen van de “trial and error” methode en vertrouwen op uw gelukkige gesternte.

Maar dit zijn natuurlijk zaken die u natuurlijk allemaal al weet, daarom overweegt u immers om het avontuur aan te gaan en om een huis te kopen in dit unieke land.

HOE KOOP IK EEN HUIS EN VOORKOM IK PROBLEMEN?

Helaas kan in Bulgarije iedereen zich makelaar noemen en is er veel kaf onder het koren, niet alleen bij de makelaars, maar ook bij de juridische ondersteuning die u nodig heeft en de zogenaamde bemiddelaars, die pretenderen u door de regelgeving heen te kunnen leiden.

In principe gaat het in Bulgarije net zo als in Nederland echter er zijn vele details die bijzondere aandacht vragen, Zo is het bijvoorbeeld niet in alle gevallen duidelijk hoe het precies gesteld is met de eigendomsrechten, omdat men in Bulgarije nog niet zo lang geleden pas begonnen is met het opzetten van een kadaster naar Europees model. Dit zijn dus zaken die eerst goed bekeken moeten worden.

De ervaring leert ook, dat een huis kopen slechts een eerste stap is, weliswaar de belangrijkste, maar er moeten dan vaak ook nog andere zaken geregeld worden, zoals aansluiting op de nuts voorzieningen, het openen van een bankrekening, misschien is er nog geen internet aansluiting en hoe gaat het eigenlijk met gemeentelijke belastingen en ander formaliteiten om later problemen te voorkomen.

Alhoewel het in hoofdlijnen vergelijkbaar is met de Nederlandse situatie (Bulgarije is immers ook een EU land), vraagt het veel loopwerk, melden bij loketjes vaak per definitie de verkeerde, want u kunt geen cyrillisch lezen en zelfs al kunt u dat, dan is het nog verkeerd en als u bij de rij voor het juiste loketje bent aanbeland, treft u meestal een “official” die geen Engels spreekt en zo snel mogelijk van u af wil (zonder resultaat) maar als u dan eindelijk de juiste persoon hebt, moeten al die formuleren worden ingevuld, die niet in Engels beschikbaar zijn. Gelukkig is de tijd, dat er wat extra geld “geschoven” moest worden grotendeels voorbij.

Alleen maar leuk als ervaring en leerzaam ter introductie in dit land, vooral als u er door goede ondersteuning op kunt vertrouwen, dat in Bulgarije het uiteindelijk altijd wel goed komt, tenminste als je de juiste wegen vindt en tijd hebt. Echt grote risico’s zijn er niet, maar het kost tijd en het is gedoe. Hetzelfde geldt uiteraard ook, als er nog het een en ander verbeterd of verbouwd moet worden aan uw huis, of als u zich (tijdelijk) wilt laten inschrijven als inwoner van Bulgarije.

WAT VOOR HUIS EN WAAR?

Ook in Bulgarije geldt dat het antwoord op bovenstaande vraag, afhangt van in hoofdzaak 3 factoren. Wat voor huis, op welke locatie en hoeveel mag het kosten.

Voordat u echt kunt gaan zoeken, begint het natuurlijk met goed bij u zelf te rade gaan, wat uw uiteindelijke verwachtingen zijn.

In de praktijk betekend dit, dat er vaak als eerste gestart wordt met het idee voor de locatie.

De variatie in locaties en verschillen zijn echter vele malen groter dan in Nederland en bovendien sterk bepalend voor de prijs, deels om logische objectieve redenen, maar ook vaak om psychologische of status redenen. Wordt het bij zee, in de bergen met of zonder uitzicht, bij of in een stad, enzovoort.

Maar ook de verschillen in het klimaat en mentaliteit van de bevolking zijn groot in dit land met 7 miljoen inwoners met een oppervlakte 3 keer zo groot als Nederland.

In het noorden heerst er een landklimaat met strenge winters en hete zomers en in de zuidelijke helft een zachter klimaat met mediterrane kenmerken. In het westen en bij de kust valt er meer regen dan in het centrale deel van het land, waar het in de zomer ronduit droog en heet genoemd kan worden, met temperaturen rond 40 graden. Voor skiën moet u uiteraard in de bergen zijn, alhoewel vanuit het hele land in gemiddeld 1,5 tot 2 uur rijden pistes bereikt kunnen worden.

Dit zijn allemaal nog zaken, die u met behulp van Google en wat tijd zelf kunt uitzoeken. Bij de verschillen in mentaliteit is er toch vaak een insider nodig, die u wegwijs maakt. Net als in Nederland zal een buitenlander ook niet goed weten wat de verschillen zijn tussen de mentaliteit in Twente en Maastricht, of nog dichter bij elkaar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Afhankelijk van wat u wilt kan dit echter flink bepalend zijn.

Maar op een bepaald moment is het zoekgebied of meerdere gebieden voorlopig bepaalt, dan komt de vraag wat voor huis? Vrijstaand op veel grond, een villa in een “villazone” zonder water, riolering, elektriciteit en asfalt wegen, een appartement in de stad of bij Sunny Beach, een luxe bungalow bij een rivier, of een authentieke boerderij op het platteland, al wel gerestaureerd of juist nog niet. Kortom zoveel mensen zoveel wensen en alles is te krijgen afhankelijk van het budget. Men kan al iets kopen, op een stuk grond van 750 m2, met mooi uitzicht voor 5000 euro, echter dan is er vaak nog veel werk, geen elektriciteit of stromend water. Maar ook appartementen in Sofia van tussen de 60 en 100 m2 zijn ruimschoots voorhanden vanaf 40.000 euro tot 250.000 euro, prijzen die natuurlijk sterk afhankelijk zijn van de locatie en de mate waarin ze gemoderniseerd zijn. Wilt u liever een al gerenoveerd niet te groot authentiek huis op het platteland, dan is dit al mogelijk vanaf 40.000 euro, weliswaar in een voor Bulgaren wat minder populaire regio, maar toch.

Het beeld is helder, u weet waar u wilt zoeken en waarom, wat voor soort huis of appartement en in welke staat en in welke prijsklasse. Dan komt natuurlijk het vinden van uw huis. Natuurlijk kunt u zelf internet gaan afstruinen of een makelaar in de arm nemen, echter het aanbod is zo groot, zo divers en vaak ook te goed of te goedkoop om waar te zijn (wat dan dus ook meestal niet klopt), dat het voor een buitenlander, maar ook vaak voor Bulgaren, het zoeken naar een speld in de hooiberg wordt, een zoektocht op “goed geluk”, of rondvragen in het persoonlijke netwerk, die u als buitenlander vaak nog niet heeft.

Wilt u meer weten?

Neem gerust contact met ons op!